Urszula Jaworska Dietetyk

TARTA DYNIOWA

Tarta z dynia

Jesienna TARTA z dynią.
Pyszna, aromatyczna, wegetariańska i sycąca. Musicie wypróbować. Można ją przygotować nawet na niedzielny, rodzinny obiad. Ja jestem nią zachwycona! Zawsze wychodzi. Z czystym sumieniem polecam.

Składniki na ok. 6-8 porcji:

SPÓD:

  •  250g mąki (150g razowej, 100g pszennej),
  • 150g białego sera półtłustego,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka tymianku,
  • 3 łyżki oleju

NADZIENIE:

  •  500g dyni,
  •  150g białego sera półtłustego,
  • 100g żółtego sera,
  •  2 jajka, łyżka oleju,
  •  cebula,
  •  papryka ostra i słodka do smaku, sól i pieprz do smaku,
  •  4 łyżki pestek dyni (wcześniej uprażonych na suchej patelni)

Przygotowanie:

Ser biały starannie rozgnieść widelcem. Dodać mąkę, proszek, jajko, tymianek, sól i olej. Zagnieść. Włożyć do lodówki. Dynię pokroić w kostkę (1-2 cm), cebulę pokroić. Warzywa podsmażyć na łyżce oleju, a następnie poddusić kilka minut, przestudzić. Ser biały przeznaczony na nadzienie rozgnieść, dodać jajka, pokrojony w kostkę żółty ser, sól, pieprz i paprykę. Do masy serowej dodać podduszoną dynię z cebulą i bardzo delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na tartę posmarować olejem, wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować (lekko podsypać mąką) i wyłożyć nim formę. Następnie wykładamy na spód farsz i posypujemy pestkami dyni. Piec około 45 minut aż farsz będzie ścięty, a brzegi ciasta rumiane.

Jesienna TARTA z dynią.
Pyszna, aromatyczna, wegetariańska i sycąca. Musicie wypróbować. Można ją przygotować nawet na niedzielny, rodzinny obiad. Ja jestem nią zachwycona! Zawsze wychodzi. Z czystym sumieniem polecam.