Jesienna TARTA z dynią.
Pyszna, aromatyczna, wegetariańska i sycąca. Musicie wypróbować. Można ją przygotować nawet na niedzielny, rodzinny obiad. Ja jestem nią zachwycona! Zawsze wychodzi. Z czystym sumieniem polecam.
Składniki na ok. 6-8 porcji:
SPÓD:
- 250g mąki (150g razowej, 100g pszennej),
- 150g białego sera półtłustego,
- jajko,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka tymianku,
- 3 łyżki oleju
NADZIENIE:
- 500g dyni,
- 150g białego sera półtłustego,
- 100g żółtego sera,
- 2 jajka, łyżka oleju,
- cebula,
- papryka ostra i słodka do smaku, sól i pieprz do smaku,
- 4 łyżki pestek dyni (wcześniej uprażonych na suchej patelni)
Przygotowanie:
Ser biały starannie rozgnieść widelcem. Dodać mąkę, proszek, jajko, tymianek, sól i olej. Zagnieść. Włożyć do lodówki. Dynię pokroić w kostkę (1-2 cm), cebulę pokroić. Warzywa podsmażyć na łyżce oleju, a następnie poddusić kilka minut, przestudzić. Ser biały przeznaczony na nadzienie rozgnieść, dodać jajka, pokrojony w kostkę żółty ser, sól, pieprz i paprykę. Do masy serowej dodać podduszoną dynię z cebulą i bardzo delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na tartę posmarować olejem, wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować (lekko podsypać mąką) i wyłożyć nim formę. Następnie wykładamy na spód farsz i posypujemy pestkami dyni. Piec około 45 minut aż farsz będzie ścięty, a brzegi ciasta rumiane.
Jesienna TARTA z dynią.
Pyszna, aromatyczna, wegetariańska i sycąca. Musicie wypróbować. Można ją przygotować nawet na niedzielny, rodzinny obiad. Ja jestem nią zachwycona! Zawsze wychodzi. Z czystym sumieniem polecam.